Ako ste odlučili da kupite nekretninu

Sve počinje od odluke da se nešto uradi. Ako ste odlučili da kupite nekretninu, neophodno je da odgovorite na dosta pitanja vezanih za cilj vaše kupovine, od kojih su među najvažnijima:

 • Koja vrsta nekretnine vam je potrebna: kuća, stan, poslovni prostor, zemljište,...?
 • Koje su karakteristike nekretnine koja vam treba? Najbitnije karakteristike koje treba da definišete su sledeće:
  • Koju strukturu treba da ima nekretnina? Ako je kuća, da li to treba da bude prizemna kuća ili kuća na više spratova? Ako je stan, da li treba da bude garsonjera ili stan sa više spavaćih soba?
  • Koju okvirnu korisnu površinu treba da ima?
  • Ako je stan – koji su spratovi za vas prihvatljivi? Odredite prihvatljive spratove i za slučaj ako zgrada nema lift i za slučaj da ima.
  • Da li želite da nekretnina ima daljinsko grejanje ili ne?
  • Na koju stranu sveta želite da pretežno bude orjentisana nekretnina?
  • U kakvom stanju mora biti nekretnina? Da li tražite novu nekretninu, dobro očuvanu staru ili staru za potpuno renoviranje kako bi ste je uredili na svoj način i po svom ukusu?
 • Koje lokacije su prihvatljive za vas? Lokacija je jedna od najbitnijih karakteristika. Na svakoj lokaciji, pre svega, postoje određene vrste nekretnina. Na nekim lokacijama nećete moći da nađete nekretninu kakvu vi želite jer su tamo izgrađene drugačije vrste nekretnina. To najčešće ne znaju ni stanovnici grada koji su celog života živeli u njemu, jer nisu ni razmišljali o tome kakvih nekretnina ima u kom naselju pre no što su počeli da razmišljaju o kupovini. S druge strane, svako naselje ima svoje karakteristike vezane za snabdevanje, obrazovne ustanove, infrastrukturu i sl. Sa tim ćete se upoznati kada počnete da tražite nekretninu za sebe. Za početak je najbolje da odredite širi krug lokacija za nekretninu koju tražite.
 • I konačno, koliko para ste spremni da uložite u kupovinu. Cena će svakako odrediti u kojoj meri možete zadovoljiti ostale uslove za nekretninu koju tražite.
 • Imajte u vidu da – što više uslova postavite, to ćete bolje definisati šta tražite. Ali u isto vreme, što više uslova postavite – to ćete teže to naći.
 • Uz cenu, bitno je i da li kupujete nekretninu iz sopstvenih sredstava ili za kupovinu podižete kredit. Neke nekretnine nećete moći da kupite ukoliko kupujete iz kredita zbog statusa upisa objekta i drugih razloga koje određuju banke koje daju stambene kredite.
Zato morate svoje uslove klasifikovati u prioritete:
1. Najvažniji uslovi koje treba da zadovolji nekretnina. To su karakteristike oko kojih nema pogodbe jer su one vezane za ključni razlog vaše kupovine. Recimo, to mora biti kuća ili stan. Ili, kupujete zato što vam je potreban veći broj spavaćih soba. Zato oko toga nema kompromisa, ali može se promeniti sprat ili lokacija. Ili, ono što je često jedan od ključnih uslova – maksimalna prihvatljiva cena. Ako za cenu koju možete platiti nema nekretnine na lokaciji ili spratnosti koju želite – morate menjati lokaciju ili spratnost.
2. Uslovi koji mogu biti deo kompromisa i nisu toliko važni da ne biste od njih odustali ukoliko ih ne možete zadovoljiti na terenu. Imajte u vidu da će cilj vaše kupovine biti ispunjen ako su ispunjeni najvažniji uslovi. Ukoliko ostanete uporni da zadovoljite i uslove koje je teško ili nemoguće ispuniti, bićete u situaciji da dugo, dugo tražite nekretninu – a da takvu ne nađete. Bar ne za novac koji ste u mogućnosti da uložite u kupovinu.

Kada ste odgovorili sebi na gore navedena pitanja, ostaje vam da se javite agenciji Riznica sa zahtevom koji ste definisali. Odgovore na neka od ovih pitanja ćete naći upravo u saradnji sa našom agencijom.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?