Zašto angažovati agenciju za nekretnine

Zašto angažovati agenciju za nekretnine

Kupovina i prodaja nepokretnosti predstavlja za najveći broj ljudi posao u kome trguju sa najvećom vrednošću kapitala kojom će ikada trgovati. Čak i oni koji se bave različitim vrstama biznisa velikih vrednosti, mogu poznavati svoj biznis na visokom nivou, ali ne mora da znači da su upoznati i sa pravilima koja važe u prometu nepokretnosti. Neverovatno je, recimo, da će gotovo svako kada mu se polomi štikla na cipeli ili mu ispadne šraf na naočarima otići kod majstora da mu to popravi, a kada treba da prodaju ili kupe nekretninu mnogo ko će to pokušati sam da uradi. Najčešće iz razloga – da bi uštedeo. Mnogi se u tim situacijama ne zapitaju da li zaista poznaju postupak procene vrednosti svoje imovine, pregovaranja, pravila marketinga, poreske zakone, pravila tržišta u kupoprodaji nepokretnosti i mnoge druge stvari koje treba znati da bi se sa uspehom obavila kupoprodaja nepokretnosti. I da se pri tome ne napravi sebi šteta zbog nepoznavanja zakona, pravila, procedura pa i običaja na tržištu. A da ne govorimo o tome da se gotovo nikada ne razmišlja o bezbednosti sebe, svoje porodice i svog kapitala.
Sigurno da nije teško shvatiti da svaki posao treba da radi onaj koji ga dobro poznaje i pažljivo radi. Dakle, u našem je interesu da sve ono što nam je potrebno da se dobro uradi a mi to ne radimo, ne znamo ili nemamo vremena i uslova da to radimo – poverimo onima koji to dobro rade. Zato je naš savet da se to primeni i na kupoprodaju nekretnina. Zbog svog interesa, poverite taj posao dobroj agenciji za nekretnine. A do dobre agencije za nekretnine doći ćete kao i do bilo kog drugog profesionalca – kao prvo, raspitajte se. Svako od nas ostavlja tragove radeći svoj posao. Raspitajte se koja agencija je ostavila dobre tragove na tržištu.
Kada dobijete preporuke, proverite na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da li su agencije koje su vam preporučene registrovane u skladu sa zakonom. To možete učiniti na linku http://195.222.96.215/registarposrednika/#/home.
Sledeći korak je da obavite razgovore sa jednom ili više agencija za koje dobijete preporuke. Najbolje je da te razgovore obavite u poslovnom prostoru agencije. To će vam pomoći da steknete utisak o tome da li vam agencija odgovara da u saradnji sa njom nastavite tako ozbiljan posao kao što je prodaja ili kupovina nepokretnosti.
Naša preporuka je da treba izabrati jednu agenciju u koju ste stekli poverenje i sa njom nastaviti saradnju. To pokazuju i iskustva iz razvijenijih država kod kojih se duže radi promet nepokretnosti nego što je to slučaj kod nas. Saradnjom sa jednom agencijom uspostavlja se poverenje na najvišem nivou. Pojednostavljuje se postupak kupoprodaje, jer razgovarate stalno sa ljudima koji brinu o vama i sa kojima se razumete. Ne morate ponovo i ponovo da objašnjavate šta vam trebe, šta volite a šta ne volite. Agencija u tom slučaju zna da će realizacijom vašeg zahteva sigurno zaraditi svoju naknadu, pa će se više truditi oko vas i raditi u vašem interesu. Ukoliko ta agencija nema na svojoj ponudi nekretninu za vas ili nema kupca za vašu nekretninu, ona će rešenje za vas potražiti u saradnji sa drugom agencijom i na otvorenom tržištu. Sve ovo je i u vašem najboljem interesu.
Potrebno je znati i sledeće:

  • Da bi agencija bila registrovana mora imati agente koji su položili stručni ispit, a to znači da su morali da savladaju određena znanja potrebna za obavljanje ovog posle. Takvi agenti su kvalifikovani da obavljaju poslove posredovanja, pa će samim tim moći da vam pruže kvalitetniju uslugu;
  • Jedan od preduslova da agencija bude registrovana u Registru posrednika je zaključenje Ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti za eventualnu štetu koju bi vam posrednik mogao napraviti. To za vas znači da i ako bi se desilo da vam se nemarom ili neznanjem agencije nanese neka šteta, Osiguravajuća kuća će tu štetu nadoknaditi. Na taj način ste kao klijent zaštićeni, što nije slučaj ako prihvatite 'prijatelja' koji zna nekretninu za prodaju ili kupca koji želi nešto da kupi, ili neregistrovane agente i agencije da vam pri kupoprodaji pomognu;
  • Sa agencijom je potrebno da se razumete šta od njih očekujete, šta će oni uraditi za vas i konačno, da li je i koliko potrebno da platite za tu uslugu. To su samo neki od razloga zašto je potrebno i da potpišete ugovor o posredovanju sa agencijom u kome će sve to pisati, ali i da se upoznate sa njihovim pravilima poslovanja
  • Ako prodajete nekretninu, uredite je najlepše što možete pre no što agent dođe da je fotografiše. Prvi utisak koji se stekne o nekretnini je, ipak, jako bitan da se neko odluči da dođe i da je pogleda. A vaša nekretnina će tržištu biti predstavljena preko fotografija koje bude uradila agencija.
  • Svaka ozbiljna agencija uvek dovodi zainteresovane kupce u vašu nekretninu i nikada ih ne šalje da dođu sami. To je i u vašem interesu iz mnogo razloga, od kojih je vaša bezbednost i bezbednost vaše imovine jedan od najvažnijih. Niko ko poštuje svoju porodicu i imovinu ne bi primio u kuću nepoznate ljude da bi im pokazao svoj dom i sve što ima u njemu.

A o svemu ostalom razmišlja vaša agencija koju odaberete.
Kada se odlučite za Riznicu, dovoljno je da nas pozovete i kažete svoj zahtev. Dalje vas mi vodimo kroz ceo postupak kupoprodaje do njegovog uspešnog završetka.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?